De grafische kaart

De videokaart is de interface tussen computer en beeldscherm. Alles wat op je schem getoverd word is afkomstig van je grafische kaart, word tot de laatste 3D games.

Het belangrijkste onderdeel van een grafische kaart is de GPU (Graphical Processing Unit), deze processor is verantwoordelijk om de data aangeleverd door de CPU (Central Processing Unit) te vertalen naar iets wat op een scherm kan weergegeven worden. Naast de GPU heeft de videokaart VRAM (Video RAM) nodig om te kunnen werken.

Grafische kaarten vind je onboard en als een PCIe insteekkaart. De insteekkaart heeft zijn eigen VRAM terwijl de onboard een deel van het gewone RAM geheugen inpikt.

De grootste spelers in de videokaartindustrie  zijn nVidia en AMD.

nividia-logo

De prijs van een videokaart is vooral afhankelijk van de gebruikte GPU. Voor een goede gaming kaart ben je snel een paar honderd euro kwijt.

Door nieuw ontwikkelingen kan software zoals tekenpaketten (2D of 3D) of photoshop de kracht van een grafische kaart gebruiken voor zaken die niks te maken hebben met je scherm. Daarom zijn degenen die veel taken verrichten zoals fotobewerking, videobewerking en 3D tekenen, gebaad bij een snelle videokaart.