Processor

De processor ofwel CPU (Central Processing Unit) is het hart van de computer, hij voert alle bewerkingen uit die je computer moet doen.

De snelheid hangt af van het aantal kernen (cores), klokfrequentie (in Ghz ofwel gigahertz) en het aantal instructies (commando’s die een CPU per kloktik kan verwerken. De hoeveelheid cache (heel snel geheugen) kan voor sommige programma’s ook wel een groot verschil geven.

Huidige processoren kunnen overweg met 64bit instructies in tegenstelling tot de processoren van de vorige generatie slechts met 32 bit instructies overweg konden.

Een processor van een PC, server of laptop wekt een hoop warmte op, daarom zit er altijd een koelblok op met meestal een ventilator om die warmte af te voeren. Hobbyisten “overclocken” hun CPU wel eens, daarbij laten ze de processor sneller lopen waarvoor die ontwikkeld is. Hierdoor word er echter veel meer warmte opgewekt wat gecompenseerd dient te worden door waterkoeling te gebruiken. Bij extremere pogingen om de CPU zo snel mogelijk te laten lopen word vloeibare stikstof gebruikt om de CPU te koelen.