Onderhoud

Wanneer deze correct gebruikt word behoeft een computer niet veel onderhoud. Toch zijn er een aantal zaken die u kan doen indien uw computer trager lijkt te werken dan wanneer hij nieuw was.

Indien u twijfelt kan u altijd terecht bij mij om dit te doen.

Stof

Een PC, laptop of server kan in de loop der tijd verstopt raken met stof. Dit kan een negatieve invloed hebben op de prestaties van uw toestel doordat een laag stof de koelprestaties van de koelblokken van uw processor, videokaart en moederbord drastisch verlagen. Er kan immers minder frisse lucht circuleren langs de koelers.
Enkele symptomen hiervan zijn:

  • Trager worden: een moderne grafische kaart en processor verlagen hun snelheid wanneer deze te warm worden, dit om schade te voorkomen
  • Sporadische uitval van uw machine: een te hete computer schakelt zichzelf uit, dit is een beschermingsmaatregel
  • Meer lawaai doordat de ventilatoren harder moeten draaien om uw PC op een redelijke temperatuur te houden
  • Een verbrande geur die uit de computer komt: dit is het stof wat verbrandt

Een oplossing hiervoor is het periodiek uitblazen van uw computer, gebruik bij voorkeur geen stofzuiger. Het is mogelijk dat u kleine losse onderdeeltjes (jumpertjes ed) los zuigt. Je kan met een metalen stofzuiger schade veroorzaken door statische elektriciteit en door met het metaal het moederbord aan te raken wat een kortsluiting kan veroorzaken.

Een handige en veilige tool is een bus samengeperste lucht.

air-duster-perslucht-400-ml

Wanneer uw computer in een stoffige omgeving staat (magazijnen, werkplaatsen) doet u dit minstens één keer per jaar, anders volstaat het om je computer om de paar jaar uit te blazen.

Indien de behuizing van je PC ingebouwde stoffilters heeft mag u niet vergeten deze periodiek te reinigen.

Onnodig draaiende processen

Van zodra je op je nieuwe computer software installeert, worden er processen geactiveerd die opstarten samen met je besturingssysteem. Elk bijkomend programma dat opstart samen met Windows vertraagt je computer een beetje. Een hoop extra processen zal resulteren in een trage computer.

Om die uit te schakelen in Windows kan je onderstaande stappen overlopen:

1. Druk gelijktijdig ctrl + shift + esc in, indien je dit correct doet start “taakbeheer” op

01

2. Voor elk proces wat je niet mee wilt opstarten: rechtermuisklik op het proces en kies “uitschakelen”. Bij status moet dan “uitgeschakeld” staan.

Zaken die je zeker mag uitschakelen zijn: iTunes, Office, elk proces van adobe.

Fragmentatie

Een computer schrijf bestanden weg in blokjes data op de harde schijf, om deze terug te lezen volgen deze blokjes data het best elkaar mooi op. Wanneer dit niet het geval is spreken van fragmentatie en wanneer de fragmentatie groot is zal dit een negatieve invloed hebben op de prestaties van de harde schijf. Fragmentatie ontstaat door het verwijderen van bestanden en is dus niet te vermijden. Dit kan opgelost worden door defragmentatie.

Bij een Solid State Drive (SSD) is dit niet nodig omdat een SSD de volgorde en structuur van de geheugenblokken zelf bepaalt. Eigenlijk is het zelf af te raden om een SSD te defragmenteren, dit kan de levensduur van een SSD verminderen.

Indien u Windows 8 of 8.1 hebt dient u dit niet te doen omdat Windows dit periodiek zelf doet wanneer de computer weinig of niks te doen heeft.

Als u  dit toch eens wilt doen kan je onderstaande stappen volgen:

1. Druk de “windows toets” en “E” gelijktijdig in, “Deze computer” opent zich

Defrag01

2.   Rechtermuisklik op de “C:” drive en kies “eigenschappen”

3.  Klik op de tab “extra” en daarna op de knop “optimaliseren”, het programma “stations optimaliseren” opent

Defrag03

4. Klik de harde schijf aan die u wilt optimaliseren en klik op de knop “optimaliseren”

Versleten ventilatoren

Wanneer uw PC meer geluid wat kan beschouwd worden als normaal, dan is de kans groot dat je één of meerdere ventilatoren versleten zijn.
Versleten ventilatoren produceren niet enkel een vervelend geluid maar verminderen ook drastisch de koelprestaties waardoor de interne componenten warmer worden en er sneller defecten zullen optreden.

a_noctua_nf_p12__cooling_fan_lg-lite_pic

Onnodige software

Software die je niet gebruikt neemt onnodig ruimte in op je harde schijf of SSD en kan je PC vertragen. Indien je computer extreem traag draait of rare kuren heeft, controleer of je geen twee virus scanners hebt, dit kan de boel ernstig verzieken.

Om onnodige software te verwijderen in Windows 8.1 kan je onderstaande stappen volgen:

1. Rechtermuisklik op het Windows logo, links onderaan het scherm

Verwijderen01

2. Het configuratiescherm opent, klik daar op “Een programma verwijderen”

Verwijderen02

3.  Een nieuw scherm opent zich, rechtermuisklik op het programma wat u wilt verwijderen en druk op “verwijderen”

Verwijderen03