Server infrastructuur

UPS (Uninterruptible Power Supply)

Een PC of server houdt er niet van om plotseling zonder elektriciteit te vallen. Wanneer op het moment van de stroomstoring de server nog data aan het wegschrijven was, gaat die data verloren en kan een database corrupt en ontoegankelijk worden.

In normale toestand blijven de leeskoppen van server op een heel kleine afstand van de platters door een luchtlaagje, veroorzaakt door de hoge snelheid  waarmee de platters draaien. Wanneer in normale toestand de harde schijf niks moet wegschrijven of lezen worden de lees- en schrijfkoppen van boven de platters weggehaald, dit heet “parkeren”.

Wanneer plots de spanning wegvalt kan de harde schijf de lees- en schrijfkoppen niet parkeren en rusten ze op de platters waardoor er schade kan ontstaan aan de koppen en platters.

Om dit te voorkomen wordt er een UPS geplaatst in het rack of in een aparte ruimte die een server nog enkele minuten van stroom voorziet, lang genoeg om de noodgeneratoren op te starten of gewoon de server af te sluiten. Servers kennen de status van een UPS en sluiten zichzelf af wanneer de UPS bijna leeg is.

Er bestaan heel kleine UPS’en (voor een PC) maar ook heel grote die een volledig datacenter minuten of zelfs uren van stroom kunnen voorzien.

Server rack

Dit is in feite kast die toelaat om rack serves, netwerkequipementen, UPS’en, verdeeldozen en schermen te huisvesten.

Het verschil tussen een goedkoop rack en een kwaliteits rack is vooral de mogelijkheid om de bekabeling fatsoenlijk te kunnen wegwerken. In een rack met slecht “cable managment” is het voor een technieker veel moeilijke om bij een defect aan de bekabeling snel de boosdoener te vervangen of herstellen. Een initiële besparing door een goedkoop rack aan te schaffen wordt teniet gedaan door het tijdsverlies wanneer er regelmatig in de kast gewerkt dient te worden.

PDU (Power Distribution Unit)

Een PDU is niks meer dan een veredelde stroomverdeeldoos die in een rack gemonteerd kan worden. Duurdere versies hebben ingebouwde verbruiksmeters of kunnen via het netwerk in- en uitgeschakeld worden.

KVM (Keyboard Video Mouse)

Niks meer dan een combinatie van een scherm, toetsenbord en een muis zodanig ontworpen dat het ingebouwd kan worden in een rack en zo weinig mogelijk plaatst inneemt. Indien uw servers geen management kaarten hebben is een KVM bijna onontbeerlijk iets, het alternatief is een karretje met een scherm, toetsenbord en muis erop die naast het rack parkeerd wanneer u een defect hebt of een aanpassing moet doen aan BIOS of RAID controllers.