General purpose server

Dit is bij aankoop een server die helemaal nog niks doet, er dient een besturingssysteem (Windows of Linux) op geïnstalleerd te worden en de afzonderlijke services dienen geconfigureerd te worden.

De voorkeur gaat uit naar machines van Dell en HP, omwille van hun robuustheid en rijke feature set.  Deze merken onderscheiden zich verder met goedkopere machines door de geavanceerde beheer mogelijkheden waardoor u veel tijd en bijgevolg veel geld bespaard. Je kan zelfs je BIOS en RAID controllers vanop aftand configureren en een server volledig opnieuw installeren zonder in de buurt te zijn van de machine.

Onderdelen zoals ventilatoren, voedingen en harde schijven zijn in deze machines vervangbaar terwijl de server actief is. Zo hoeft u uw activiteiten niet te onderbreken wanneer er een onderdeel dient vervangen te worden. Ze kunnen uitgerust worden met de modernste technologieën zoals Solid State Drives (SATA, SAS, PCIe & nvme), 10 & 40Gb/s ethernet adapters, 56Gb/s infiniband adapters en de laatste generatie Intel Xeon processoren.

Afhankelijk van het service contract dat u afsluit garandeert de fabrikant dat bij een ernstig defect (moederbord, RAID controllers, …) uw machine binnen de paar uren of de volgende dag terug functioneert. Bij een defect aan goedkope merken kan u uw server weken kwijt zijn terwijl het in een buitenlands service center hersteld wordt.

Servers bestaan in een paar smaken, hier even de meest voorkomende:

 

Towerserver

 

Towerservers zien er uit als uit de kluiten gewassen desktop PC’s en kunnen geplaatst worden waar er geen rack aanwezig is om servers te huisbergen.

In deze servers kunnen doorgaans tot twee fysieke procesoren en tot 18 x 3,5″  of 32 x 2,5″ HDD’s of SSD’s geïnstalleerd worden. Daarnaast kunnen nog een achttal PCIe uitbreidingskaarten en 768GB DDR3 RAM geplaatst worden.

Indien gewenst kan de behuizing omgebouwd worden zodat die toch nog in een rack kan geplaatst worden.

Voor kleine bedrijven bestaan er minder dure tower servers van een goede kwalitiet maar met minder features dan hun grotere broers.

Voor zaken die minder belangrijk zijn (servers voor testen of back-up servers) kan ik voor uw bedrijf ook zelf een server samen stellen.

Rackserver

 

Door hun platte vorm worden deze servers ook wel eens “pizza box servers” of “pizza doos servers” genoemd. Hun vorm is geoptimaliseerd om in een datacenter zoveel mogelijk servers per m² te kunnen neerpoten. Ze worden in een kast gemonteerd genaamd “rack”.

De hoogte van een rackserver wordt uitgedrukt in “U”. Bij voorbeeld een Dell R430 is 1U hoog (= 44,45mm).
In een typisch rack van 42U hoog passen dus 42 van deze servers.

Rackservers zijn leverbaar tot vier processoren en tot maximaal 2000GB RAM geheugen.

Wie veel storage nodig heeft kan in een 2U server doorgaans 24 2,5″ of 12 3,5″ harde schijven kwijt, dat is toch al 72TB bruto opslag. Wanneer dit niet voldoende is kunnen er uitbreidings behuizingen worden gekoppeld aan de server waarmee het aantal harde schijven uit te breiden is naar honderden per server.

Blade server

 

De blade server is het antwoord op een vraag van de industrie om servers nog compacter te maken zodat er in een datacenter meer servers per m² passen. Het zijn heel compacte servers die in een behuizing geschoven worden. De blades missen zaken zoals stroomvoorziening en netwerkpoorten, dit wordt verzorgt door het blade chassis. Dit heeft als voordeel dat er minder voedingen moeten zijn en dat om de verschillende servers met elkaar te verbinden geen klassieke netwerkswitch nodig is.

In een typisch rack van 42U passen 128 servers wanneer een klassiek blade chassis gebruikt word. Met nieuwe chassis passen er zelf tot 168 blades in een 42U rack.

Blades hebben als voordelen:

  • Minder, eenvoudigere en goedkopere infrastructuur nodig
  • Gemakkelijk te vervangen, er dient geen enkele kabel losgemaakt te worden om een blade te vervangen
  • Centraal beheerd, dus goedkoper om te beheren
  • Er passen heel veel servers per m² in een datacenter
  • Kleinere en dus goedkopere netwerkinfrastructuur

Blades hebben als nadeel dat het niet mogelijk is om veel opslag te hebben in een server, dit word echter opgevangen door opslag van een NAS of SAN te koppelen via het netwerk of door een storage box in het blade chassis te schuiven. Het komt dezer dagen vaker voor dat er blades geen lokale opslag meer hebben maar opstart vanaf het netwerk. Bij virtualisatie kan de “Hypervisor” (virtualisatie software) vanaf een SD kaart worden gestart.

Als je enkel naar de initiële aankoopsom van enkel de servers kijkt, zijn blade servers duurder dan gewone servers. Dit wordt snel gecompenseerd door de veel goedkopere infrastructuur

Blades worden voornamelijk gebruikt in virtualisatie toepassingen, webservers, database servers en supercomputers.

Infrastructuur

Welke infrastructuur u naast de servers nodig hebt kan u hier even nalezen.