Router

Een router is een apparaat wat netwerken met elkaar verbind op IP (Internet Protocol) niveau. Een router is nodig wanneer je bij voorbeeld je thuis netwerk wilt koppelen aan het netwerk van Proximus of Telenet. Dezer tijden zit in de modem van de meeste ISP’s (Internet Service Providers) reeds een router ingebouwd met beperkte functionaliteit. Indien u meer functionaliteiten wenst zoals QOS, port forwarding, traffic shaping, URL blocking of filtering wenst kan u een geavanceerder toestel plaatsen.

Een router kan een eenvoudige consumenten router zijn van €50 tot industriële chassis routers.

Voor consumenten ligt het verschil tussen goedkope routers en fatsoenlijke routers meestal in de volgende zaken:

  • Snellere processor die nodig is om zaken zoals QOS, traffic shaping en filtering te kunnen verwerken
  • Meer intern geheugen
  • Meer features (USB poort om printer of harde schijf op aan te sluiten)
  • Meer poorten en/of snellere poorten

Een misopvatting van velen: een router met gigabit poorten zal niet per se die snelheid tussen het internet en je lokaal netwerk halen, meestal kan de processor dat niet verwerken.

 

Pfsense

Pfsense is een uitbreiding op de populaire Unix variant FreeBSD. Dit word geïnstalleerd op een PC en vormt dan een uiterst krachtige router met heel veel functionaliteit. De hardware die nodig is hangt af van het gebruik maar voor KMO gebruik volstaat een Intel Celeron, 4GB RAM en kleine SSD van 30GB ruimschoots.

Squid is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden. Squid is een web caching proxy. Concreet wil dit zeggen dat Squid alle statische content  (afbeeldingen, windows updates, game updates, …) die gedownload word van het net bijhoud in een lokale cache. Wanneer dit door een andere computer opgevraagd word kan dit veel sneller aangeboden worden.

Doordat alles slecht eenmaal gedownload word, resulteert dit in omgevingen met vele gebruikers in een grote besparing van bandbreedte (download limieten). De eindgebruiker krijgt het gevoel dat alles sneller en vlotter loopt.

In grote bedrijven wordt Pfsense wel eens geïnstalleerd op een professionele server die gemaakt is om 24 op 7 te draaien. Dit omdat het goedkoper is en meer features heeft dan een hardware router.

Dit alles wordt geconfigureerd via een webinterface of SSH, hieronder vind u een screenshot van de webinterface van een Pfsense router.