Network Attached Storage (NAS)

Network Attached Storage ofwel “NAS” is zoals de naam het zegt data opslag gekoppeld via een computer netwerk, dit is doorgaans een ethernet netwerk zoals u waarschijnlijk al heeft in uw onderneming. Het is dus in feite een doos met harde schijven erin die ergens (locatie maar weinig uit) staat waar je met je laptop, PC, tablet of smartphone bestanden (documenten, muziek, films) naar kan wegschrijven en van lezen. Aangezien dit toestel reeds aan een netwerk hangt is het mogelijk uw data ter aller tijden beschikbaar te maken via het Internet, dit uiteraard met de nodige veiligheidsinstellingen en paswoorden.

NAS kan gaan van een enkelvoudig apparaat waar u centraal alle data stockeert tot een redundante storage cluster van meerdere petabyte (1 petabyte = 1000 terabyte) verspreid over verschillende gebouwen.

Voor KMO’s opteer ik vaak voor toestellen van Synology of QNAP die ondanks hun relatief lage kostprijs een rijke feature set hebben.
Deze zijn beschikbaar met een capaciteit tot 16 harde schijven en dus een maximale bruto capaciteit van 108TB (met HDD’s van 6TB) hebben.
Een bijkomend voordeel is, door de RAID configuratie tolereert een NAS uitval van één of meerdere harde schijven zonder verlies van data.

Ook kunnen “hot spares” (reserve harde schijven) en kan SSD caching geconfigureerd worden. 1 of meerdere “hot spares” worden in de NAS ingebracht en blijven in een slaapstand aanwezig tot een actieve HDD faalt, de “hot spare” vervangt dan de actieve schijf zonder tussenkomst van de gebruiker en zonder verlies van data. Dit proces genaamd “RAID rebuild” kan wel enkele uren tot een paar dagen duren, de “rebuild time” hangt af van de hoeveelheid data die moet verplaatst worden.

Bij toestellen zoals de QNAP TS-EC1680U-RP kunnen in het toestel mSATA SSD’s (Solid State Drives) geïnstalleerd en geconfigureerd worden waarop de meest gebruikte bestanden blijven staan zodat deze bliksemsnel aan de gebruiker kunnen gepresenteerd worden. Dit geeft een grote snelheidswinst t.o.v. klassieke harde schijven.

Dit kan gecombineerd worden met cloud-storage om uw kostbare gegevens te beschermen. De toestellen kunnen geconfigureerd worden zodat ze regelmatig alle of enkel de belangrijkste bestanden kopiëren naar OneDrive, Google Drive of Dropbox.

QNAP NAS

Synology NAS

Voor grotere bedrijven opteer ik voor de Enterprise toestellen van QNAP en Enterprise storage van Dell & HP. Deze equipementen staan voor grote opslag capaciteit (  >1PB) en hoge performance. Deze kunnen redundant worden opgesteld in verschillende gebouwen zodat zelf bij brand uw data veilig is. Indien uw toepassing extreme snelheden nodig heeft is een mogelijkheid het clusteren van aantal van deze toestellen zodat de snelheid vermenigvuldigd word met het aantal toestellen.

 MD1200_stack

 

Grote bedrijven met duizenden gebruiken hebben baat bij een Storage Area Network. Dit is een uiterst fouttolerant, afzonderlijk netwerk van storage devices, verspreid over verschillende geografische locaties om bij zelf een brand in een gebouw de toegankelijkheid van de storage te kunnen garanderen. Dit is steeds op maat en dus kan ik hiervoor geen richtprijzen geven.