Windows

Windows 10 logoMicrosoft Windows is veruit het populairste en meest ingeburgerde besturingssysteem op dit moment met een marktaandeel op desktop PC’s van 92%. De kracht van Windows is de vele software, randapparatuur en documentatie die er voor beschikbaar is.

Wat beschouwd wordt als een nadeel is de gevoeligheid voor virussen, spyware, … indien er geen anti virus software gebruikt wordt (wat bij de laatste versies ingebouwd zit) en bij het gebruik van malafide software, dit gaat over gratis software die je ergens download van het net of illegaal gekopieerde software. Installeer daarom nooit iets zonder dat u weet wat het is en wat het doet.

De laatste versie is Windows 10 en brengt het geliefde start menu terug wat in Windows 8.1 niet aanwezig was.

 

Windows 10 Desktop
Windows 10 bureaublad

 

Een heel populaire en nog steeds veelgebruikte versie is het in 2001 gelanceerde Windows XP. Echter, Microsoft heeft Windows XP op pensioen gestuurd en geeft geen ondersteunding meer aan gebruikers.
Ook worden er geen nieuwe toepassingen voor ontwikkeld en geen updates meer voor uitgebracht.
Vele banken en andere bedrijven die monetaire transacties verwerken weigeren nog klanten te bedienen die Windows XP geïnstalleerd hebben doordat het besturingssysteem verouderd is en veel vatbaarder is voor inbraken en aanvallen.

Windows XP logo

Voordelen:

  • Weid verspreid en veel gebruikt, dus heel veel documentatie te vinden op het net.
  • De meeste programma’s zijn gemaakt voor Windows
  • Goede ondersteuning voor hardware en randapparaten

Nadelen:

  • Niet gratis
  • Aangezien dit het meest verspreide OS is, worden de meeste virussen gemaakt voor Windows
  • Ten opzichte van Linux minder aan te passen